Heb je een huis ontvangen uit een erfenis? Dan is het natuurlijk de vraag wat je het beste met die woning kunt doen: zelf in bezit houden of de woning verkopen. Deze keuze lijkt gemakkelijker dan die is. Woningen die via een erfenis zijn verkregen, hebben namelijk voor veel mensen die die huizen in bezit gekregen hebben een bepaalde emotionele waarde. Dus wat zijn goede redenen om je uit een erfenis verkregen woning wel of juist niet door te verkopen? Waarom kies je juist wel of niet voor het huis verkopen na overlijden aan een vastgoedmakelaar?

Redenen om de geërfde woning door te verkopen

Er zijn veel mensen die kiezen voor het huis verkopen na overlijden. Doorverkopen van je geërfde huis doen zij om uiteenlopende (of overlappende) redenen. In de eerste plaats bezitten veel mensen zelf als een koopwoning. Een extra woning erbij is leuk, maar wie gaat daar dan wonen? Uiteraard kun je ervoor kiezen om de woning te verbouwen of deze als vakantiewoning in de verhuur te doen, maar dat vereist veel geld, input en arbeid.

Een tweede reden voor een huis verkopen na overlijden aan Bagro Vastgoed is dat je hiermee een mooi geldbedrag kunt ontvangen. Zeker als de woning volledig is afbetaald betekent doorverkopen dat je je erfenis te gelde kunt maken. En met dat geld kun je een hoop andere leuke dingen doen, zoals je eigen woning verbouwen, geld in een beleggingsrekening stoppen, een nieuwe auto kopen, et cetera.

Ten derde verkopen veel nabestaanden de door erfenis verkregen woning, omdat deze nog niet kostenvrij is. Zeker als er nog een fors hypotheekbedrag openstaat, is het financieel een last om de woning aan te houden.

In de laatste plaats geven mensen die een geërfde woning van hun ouders of een familielid doorverkopen, aan dat het betreffende huis te veel emoties bij ze losmaakt. In het huis van een overleden dierbare verder leven, is lang niet voor iedereen een optie vanwege alle herinneringen die er in zo’n huis zijn aan de overleden geliefde.

Of toch niet doorverkopen?

Er zijn ook genoeg mensen die een geërfde woning in bezit houden. Bijvoorbeeld omdat ze zelf huren en nu een stuk voordeliger kunnen wonen. Een andere reden om de woning te houden, is de kans op waardevermeerdering van het betreffende pand. Mensen wachten dan jaren om het huis, eventueel na een grondige opknapbeurt, met een mooie winst door te verkopen.

Aanbevolen artikelen