Wil je een tuin waarin jij en je partner heerlijk kunnen ontspannen? Of een tuin waar de kinderen lekker kunnen spelen? Het zijn allemaal dingen om goed over na te denken wanneer je jouw tuin gaat ontwerpen. Met een beetje creativiteit en de tips in dit artikel kun je gemakkelijk jouw droomtuin ontwerpen.

Uitbesteden of zelf ontwerpen?

Wanneer je zelf niet zo thuis bent in het ontwerpen van tuinen en toch zeker wilt zijn dat het goed gebeurd, kun je het tuinontwerp ook laten maken door een specialist, zoals ontwerpbureau Luijendijk. Wanneer je hier geen budget voor hebt, of wanneer je het gewoon leuk vindt om zelf aan de slag te gaan met het ontwerp voor jouw tuin, kun je het tuinontwerp waarschijnlijk ook prima zelf maken. Wel is het handig dat je dan met een aantal dingen rekening houdt en jezelf goed inleest over het ontwerpen van tuinen.

Wensenlijstje en budget

Of je jouw tuinontwerp nou uitbesteedt of zelf gaat maken, het is handig om vooraf precies te weten waar jouw droomtuin aan moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld een terras in de zon of een terras in de schaduw? Heb je extra ruimte nodig voor huisdieren? Wil je een waterelement in je tuin? Maak vooraf een lijstje met daarop alle belangrijke eisen waar jouw tuin aan moet voldoen. Bedenk hierbij ook hoeveel tijd jij wilt besteden aan de onderhoud van jouw tuin. Wanneer je graag in de tuin bezig bent, kun je een moestuin aanleggen en veel groen toevoegen. Wanneer je liever niet teveel onderhoud aan je tuin wilt verrichten, kun je beter kiezen voor meer verharding en planten die weinig onderhoud nodig hebben.

Vlekkenplan maken en verfijnen

Maak een aantal kopietjes van de tekening van je tuin en geef met vlekken aan wat waar moet komen. Wanneer je het ideale vlekkenplan hebt gemaakt, kun je dit gaan verfijnen. Nu pas ga je op schaal tekenen waar de terrassen komen, waar het gazon moet komen en waar de vijver aangelegd moet worden. Vervolgens kun je materialen gaan uitzoeken en een verlichtingsplan maken. Je wilt natuurlijk wel dat je jouw tuin in het donker ook nog kunt bewonderen. Vervolgens kun je aan de slag met de beplanting. Houd hierbij rekening met de omstandigheden zoals lichtinval en grondsoort.

Aanbevolen artikelen