Het leeghalen van een huis na een overlijden is meer dan alleen maar een emotioneel verwerkingsproces. Zo zal je soms drastische beslissingen moeten nemen wat weg mag en wat best wordt bewaard. Gelukkig bestaan er gespecialiseerde bedrijven zoals Goedkoop Ontruiming die je logistieke steun verlenen zodat je er niet alleen voor staat. 5 tips uit de praktijk die je op weg helpen.

Tip 1. Bereid het zorgvuldig voor

Na een overlijden breken zware emotionele tijden aan. Je bent mentaal moe. Ondanks de tegenslag die je moet verwerken, is het belangrijk dat je je blijft focussen op die opruiming. Doe het vooral op een zorgvuldige manier op eigen houtje en neem je tijd. Schakel Goedkoop Ontruiming pas later in. Neem geen te overhaaste beslissingen. Check alles heel grondig na en gooi niets ondoordacht in de prullenmand bij twijfel. Zo blijf je een goed overzicht houden.

Tip 2. Houd spullen met sentimentele waarde apart

Een trouwring, een trouwboekje of persoonlijke foto’s… voor veel mensen mogen die levendige herinneringen nauwelijks een waarde hebben, maar voor bepaalde familieleden hebben deze achtergebleven spullen wel een extra betekenis. Verzamel ze in een ander huis voor dat je met opruimen start zodat je zeker niets kunt weggooien waar je later spijt van krijgt. Maak duidelijke afspraken met Goedkoop Ontruiming hierover.

Tip 3. Houd de meest belangrijke papieren bij

Voor dat je met de grote ontruiming begint zal je zelf op zoek moeten gaan naar belangrijke administratieve papieren. Denk maar aan bankafschriften, testament, hypotheken of verschillende verzekeringspolissen. Eenmaal als je die documenten hebt verzameld en opgeborgen, staat niets meer in de weg om andere papieren weg te gooien.

Tip 4. Denk twee keer na als je spullen weggeeft

Als een dierbaar familielid overlijdt, hebben familieleden het recht als eerste spullen mee te nemen. Soms wordt dit wel eens over het hoofd gezien met allerhande woordenwisselingen achteraf. Het advies van Goedkoop Ontruiming. Probeer alles te inventariseren wat iedereen wil. Vervolgens verdeel je alles zoals afgesproken. Zo voorkom je onenigheid en ruzie.

Tip 5. Schakel een taxateur in

Het klinkt misschien bizar, maar bekijk eerst of er geen waardevolle erfenis stukken bij zijn die nog veel geld kunnen opleveren. Raadpleeg eventueel een taxateur om na te gaan welk schilderij of een bepaald servies nog een behoorlijke geldwaarde heeft. Je weet maar nooit of je nog een verborgen schat erft.

Aanbevolen artikelen