Iedere onderneming is anders, en gelukkig maar. Het starten van een onderneming is in Nederland zeer eenvoudig en wordt steeds makkelijker. Het risico is namelijk ook klein, je kunt met €50 een officiële onderneming starten. Maar wanneer je een eerste pand gaat huren worden de risico’s wat groter. Je bent verplicht maandelijks huur over te maken en gaat waarschijnlijk ook je eerste vaste personeel aannemen. Maar er zijn zoveel dingen waar je over na moet denken. Het inhuren van een accountant of boekhouder, op zoek naar een schoonmaakbedrijf in Waalwijk of het afsluiten van samenwerkingscontracten.

Lees de kleine lettertjes

Lees contracten goed door en laat een professional ze doorlezen. Dit is van groot belang omdat je natuurlijk niet tegen onverwachte problemen wilt aanlopen. Dit kan gaan van huur of koopcontracten tot werkgeversverklaringen. 

Het Pareto-principe

Volgens Pareto zorgt 20% van je klantenkring voor 80% van je omzet. Het is van groot belang om jezelf te focussen op één specifieke niche of doelgroep. En zorg dat je het bedrijf zo goed mogelijk aansluit op die specifieke groep mensen. Het gaat nu niet meer om de mening van de eigenaar van het bedrijf, maar om de mening van je doelgroep. 

Ben niet bang om hulp aan te nemen

Ondernemingen komen vaak voort uit een uit de hand gelopen hobby. Iemand die werken niet als werk ziet. Ondernemers zijn vaak op zichzelf en vinden het lastig om taken uit handen te geven. Ben niet bang om mensen je te laten helpen! Het is vaak beter om iemand anders iets te laten doen die daar heel goed in is, dan eerst zelf hier goed in te worden. Kwaliteit kost geld, maar jouw tijd is ook geld waard. Ben dus niet bang en investeer in goed personeel! 

Goed onderhouden van je werkplek

Wanneer je een winkel of locatie opent is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Tips over het onderhouden van je interieur hebben wij voor je op een rijtje gezet. Een opgeruimde werkplek straalt rust, overzicht en kwaliteit uit. Het heeft ook invloed op de wederkerigheid van je klanten.

Aanbevolen artikelen