Het stoken van hout in een houtkachel vinden we vaak erg gezellig, maar het is niet echt een duurzame optie, omdat veel van de warmte door de schoorsteen vervliegt. Er zijn gelukkig wel manieren om je huis te verwarmen met hout. In dit artikel gaan we daar wat verder op in.

 

Wanneer je voornamelijk voor de sfeer gaat en niet voor het permanent verwarmen van je woning, kun je voor een houtkachel kiezen. Met een houtkachel kun je je woonkamer wel voor een paar uur verwarmen, maar zodra de kachel uit gaat, zal de ruimte weer afkoelen. Daarbij gaat er veel warmte verloren door bijvoorbeeld de schoorsteen. Wil je echt je woning verwarmen met de kachel, dan kun je beter niet voor een houtkachel gaan. Welke kachel je ook neemt, je kunt er de haardblokken van Golden Flame voor gebruiken.

Een speksteenkachel

Een speksteenkachel is, zoals de naam al een beetje doet vermoeden, omgeven door speksteen. Dit is een soort steen dat warmte opneemt en vasthoud, waarna het de warmte langzaam loslaat. Wanneer je de kachel aan hebt staan neemt de kachel dus de warmte van het vuur op en wanneer het vuur uit gaat, blijven de stenen warm. De stenen laten dan langzaamaan de warmte van het vuur weer los, waardoor je soms tot wel 12 uur nadat de kachel heeft aangestaan kunt genieten van de warmte. Dit zorgt ervoor dat je de kachel slechts relatief kort moet laten branden, waarna je de rest van de dag je woning kunt verwarmen.

Pelletkachel

In een pelletkachel verbrandt je houtpellets, dat zijn geperste houtkorrels. Je kunt ervoor kiezen om een pelletkachel te nemen die één enkele ruimte verwarmt (de ruimte waarin hij staat), maar je kunt ook kiezen om een pelletkachel-cv te nemen. Zo kun je ook andere ruimtes verwarmen. Via een systeem dat warme lucht via buizen naar andere kamers blaast, of via radiatoren of vloerverwarming kun je dan je hele woning verwarmen met deze kachel.

Biomassaketel

Een biomassaketel kan op verschillende soorten brandstof branden, zoals houtsnippers, houtblokken of houtpellets. Deze brandstoffen noemen we dan ook biomassa. Met een biomassaketel kun je je hele woning verwarmen en ook je water. Zo heb je dus geen andere verwarmings soort meer nodig en kun je alles verwarmen met een biomassaketel.

Aanbevolen artikelen