Veel honden in Nederland hebben een gedragsprobleem. Meestal ligt dat aan de opvoeding van de hond en is dat dus niet de schuld van de hond zelf. Door een concrete opvoeding zijn deze problemen op te lossen en kun je weer van je hond genieten, zonder je zorgen te maken om deze problemen.

 

In het artikel hieronder bespreken we de vijf meest voorkomende gedragsproblemen bij honden. Heb jij een hond en probeer je hem een van deze problemen af te leren, maar kom je er niet uit? Dan kun je terecht bij een hondengedragscoach van www.dierenkliniekhetleijdal.nl.

Aan de lijn trekken

Veel mensen denken de reden te weten waarom hun hond aan de lijn trekt. Dit probleem komt echter vrijwel altijd neer op één oorzaak: namelijk dat de hond niet goed heeft geleerd in het tempo van de baas te lopen. Door de hond consequent te leren dat hij naast je moet blijven lopen, zal hij al snel leren dat hij niet aan de lijn mag trekken.

Agressie naar andere honden

Het is een fabel dat sommige rassen agressiever zouden zijn dan andere. Agressie is namelijk een gedragsuiting die iedere hond bij zich draagt. Het gaat erom hoe de hond is opgevoed en hoe de hond heeft geleerd met die agressie om te gaan. Agressie kent dan ook vele vormen, vaak kun je het goed aan de hond zien. Deze trekt dan zijn lip op, gromt, valt uit, bijt en zet zijn haren op.

Jagen

Als een voorwerp zich snel van een hond af beweegt, wordt bij veel honden het jachtinstinct opgewekt bij veel honden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fietser, een jogger, of bijvoorbeeld wilde dieren, zoals herten of konijnen. Het is logisch dat de hond dan achter het onderwerp aan wilt rennen. De mate van het jachtinstinct verschilt wel per ras en natuurlijk ook per individuele hond. 

Opdringerig gedrag

Heel veel honden zijn wat opdringerig en vragen naar aandacht. Dat gebeurd vaak in lichte mate, maar dat kan van kwaad naar erger gaan. Zo begint het met subtiel voor je zitten en je aankijken, maar het kan eindigen met blaffen of zelfs in de kamer plassen tot er gereageerd wordt. Dat is natuurlijk een flink probleem en wil je te allen tijde voorkomen.

Niet luisteren

Een hond die niet luistert is eigenlijk de oorzaak van heel veel andere gedragsproblemen, maar ook dit is een gevolg van slechte opvoeding. Als de hond geen problemen heeft met zijn gehoor, zou deze na verloop van tijd/training naar commando’s moeten gaan luisteren. Je kunt de hond dan dus ook commanderen dat hij bijvoorbeeld niet mag blaffen, jagen, of aandacht mag vragen.

Aanbevolen artikelen