Nederlanders verbruiken dagelijks grote hoeveelheden water. Sinds de stijging van de energieprijzen is dit enigszins afgenomen. Dit omdat men minder lang is gaan douchen en je met douchen het meeste water verbruikt. Naast douchen gebruik je water ook voor de afwas, de wasmachine en uiteraard om te drinken. Het drinken van water wordt vaak als vanzelfsprekendheid gezien. Vrijwel niemand staat erbij stil dat de staat van de leidingen invloed kan hebben op je gezondheid. Zo is bijvoorbeeld een grote hoeveelheid kalk niet goed voor de gezondheid. 

 

Hoe weet je dat er te veel kalk in het water zit?

 

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of er te veel kalk in je kraanwater zit. Een van de methodes die je kunt toepassen, is het meten ervan. Zo kun je via het internet apparatuur aanschaffen waarmee je nauwkeurig de hoeveelheid kalk in het water kunt meten. Daarnaast zou je eventueel ook een specialist langs kunnen laten komen. Het nadeel van deze twee opties is dat het hoge kosten met zich mee kan brengen. Een andere optie die geen geld kost, is het kijken naar de kleur van het water. Als het water een witte kleur heeft bij het inschenken dan kan dit wijzen op te veel kalk. Mocht dit niet aan de orde zijn dan zou je eventueel ook met een rietje in het water kunnen blazen. Door de lucht die je in het water blaast, wordt de kalk in sommige gevallen zichtbaar. 

 

Wat kun je doen als er te veel kalk in het water zit?

Als je het vermoeden hebt dat je water momenteel te veel kalk bevat dan is het verstandig om een ontharder aan te schaffen. Je hebt hierbij twee opties. De meest gebruikte variant is een waterontharder die werkt op basis van zout. Het nadeel hiervan is dat je de waterontharder regelmatig moet onderhouden. Een optie die relatief weinig onderhoud nodig heeft, is een CO2 waterontharder. De C02 waterontharder is een innovatief product dat nog niet lang op de markt is. Gelukkig kun je dit product wel bij verschillende winkels kopen. Zo  kun je bijvoorbeeld een CO2 waterontharder in Breda kopen. Houd er overigens rekening mee dat je de ontharder in de meeste gevallen het beste kunt laten monteren door een expert. Dit omdat hij of zij precies wat hierbij komt kijken en zorgt voor een goede montage.

Aanbevolen artikelen