Afval: de meeste mensen scheiden het inmiddels en dat is goed, want het zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Hoe minder afval echter ook, hoe beter het is. Dat zorgt er immers sowieso voor dat er minder afval verwerkt moet worden en dat er dus ook minder CO2 wordt uitgestoten. Daarbij zorgt minder afval er ook voor dat je minder geld kwijt bent aan het vervoeren en verwerken van dat afval, bijvoorbeeld door Renewi. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips over hoe je jouw afvalproductie kunt verminderen.

Plak een ‘nee-nee’-sticker op de deur

Plak je een ‘nee-nee’-sticker op de deur, dan geef je aan bij bezorgers en dergelijke dat je geen reclame wilt ontvangen. Je krijgt dan dus niet meer van allerlei winkels en bedrijven flyers en folders binnen, waardoor je een hoop papier bespaard. Al dat papier hoef jij vervolgens niet meer weg te gooien bij het oud papier, wat natuurlijk een hoop scheelt.

Let op verpakkingen

Verpakkingen vormen een enorm groot deel van je afvalproductie. Alles is tegenwoordig immers stevig verpakt, wat echt niet altijd nodig is. Ga je dus bijvoorbeeld naar de supermarkt, neem dan een herbruikbaar zakje mee waar je bijvoorbeeld je appels, boontjes en tomaten in kunt doen. Dat herbruikbare zakje bespaart al snel honderden plasticen of papieren zakjes per jaar en zorgt dus ook voor minder afval.

Stop met printen

Op papier besparen? Tegenwoordig hoef je vrijwel niets meer te printen, doe dat dus ook niet tenzij het niet echt nodig is. Zo voorkom je dat je iets uitprint dat je misschien twee keer vast hebt, waarna je het weer in de prullenbak kunt gooien. Dat is natuurlijk hartstikke zonde.

Groene vingers? Maak een composthoop

Dit is wel even wat werk, maar als je groene vingers hebt en veel tijd besteed aan je tuin, is het maken van een composthoop zeker een goed en leuk idee. Op een composthoop gooi je al het natuurlijke afval. Denk bijvoorbeeld aan een bananenschil, of koffiedrap. Dat laat je, zoals de naam al zegt, composteren, waarna het in een soort grond veranderd. Die grond is hartstikke voedzaam en geweldig voor je planten. Zo ben je dus eigenlijk je eigen afval aan het recyclen. Let wel even goed op, je kunt namelijk niet zomaar al je tuin- en GFT-afval op de composthoop gooien. Het is slim om je daar eerst even goed in te verdiepen.

Aanbevolen artikelen