Ga je een nieuwe auto kopen? Of krijg je voor het eerst een leaseauto? In beide gevallen zit je mogelijk met vragen over de autoverzekering. Niet alleen hoe je het beste jouw auto kunt verzekeren, maar ook wat nou precies de wettelijke regels zijn. 

 

Allereerst kan het volgende aangegeven worden: een auto verzekeren in Nederland is verplicht. Als je met jouw auto gebruik van het Nederlandse wegennet maakt, ben je verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Dit is overigens geen bijzondere regel; in eigenlijk alle (Europese) landen is dit een wettelijke verplichting.

 

Schors je jouw auto? Ga je er bijvoorbeeld een paar maanden geen gebruik van maken? Dan ben je verplicht om de auto op eigen terrein neer te zetten. Een gevolg hiervan is dat je de verzekering voor die periode ook op kunt zeggen.

 

Autoverzekering zelf afsluiten

Ben je de eigenaar van een auto? Dan ben je verplicht om hier een autoverzekering voor af te sluiten. Je kunt hiervoor gebruik maken van een online vergelijker, waarmee je direct de beste autoverzekering uit kunt kiezen. Nadat je die verzekering gevonden hebt, kun je ‘m direct online afsluiten. Let hierbij goed op de ingangsdatum; voor de ingangsdatum mag je geen gebruik van de auto maken óf moet jouw huidige autoverzekering nog lopen.

 

Geen omkijken bij een leaseauto

Heb je een leaseauto van jouw werkgever ter beschikking gekregen? Dan heb je in principe geen omkijken naar de autoverzekering. Jouw werkgever danwel de leasemaatschappij draagt namelijk zorg voor de autoverzekering. Een gekend ‘nadeel’ hiervan is echter dat je niet altijd schadevrije jaren opbouwt. Doe hiervoor goed navraag bij jouw leasemaatschappij danwel de verzekeringsmaatschappij van jouw leaseauto.

 

Let goed op met reizen naar het buitenland

Ben je van plan om met jouw auto door Europa te reizen? Dan is het zaak om na te gaan in welke landen de verzekering geldt. Niet in alle Europese landen gelden dezelfde regels, waardoor ook niet elke verzekering in elk Europees land geldig is. 


Hoe je de beste autoverzekering kunt vinden? Kijk hiervoor goed naar jouw auto. Heb je bijvoorbeeld een Opel? Check dan zeker even de speciale Opel verzekering!

Aanbevolen artikelen