Ben je van plan om binnenkort een bedrijf te starten? Dan willen we je in de eerste plaats van harte feliciteren, want dat is een bijzonder heugelijk moment. Het is uiteraard ook een spannende periode, want je weet niet wat je allemaal te wachten staat. Mensen met een eigen bedrijf genieten doorgaans van meer vrijheid. Daarnaast zijn ze ook bijzonder gemotiveerd. Maar wat moet je allemaal regelen bij de start van je bedrijf? In deze tekst gaan we daar wat dieper op in.

Inschrijven bij de KVK

Iedere ondernemer in Nederland is verplicht om zich in te schrijven bij de de Kamer van Koophandel. Dit kun je helaas niet online doen. Je moet een persoonlijke afspraak maken en vervolgens nog een bedrag overmaken. Daarna is je bedrijf officieel geregistreerd en kun je aan de slag! Het voordeel van de inschrijving is dat ze ook gelijk je gegevens doorspelen aan de Belastingdienst. Zij bepalen of je btw-plichtig bent. Je krijgt dan automatisch bericht.

Een website maken

Het is niet verplicht om als bedrijf een website te hebben, maar in dit digitale tijdperk is het wel aan te raden. Dit is namelijk het visitekaartje voor je bedrijf. Veel mensen besluiten op basis van de website of ze producten of diensten bij je gaan afnemen. Tegenwoordig kun je al tegen een scherpe prijs een website laten maken. Ben je een beetje handig met WordPress en heeft je website geen bijzondere functionaliteiten nodig? Dan kun je met een beetje digitale ervaring ook zelf een website in elkaar zetten.

Accountant inschakelen

Mensen met een bedrijf zijn ook verplicht om een deugdelijke administratie te voeren. Dit is in de wet vastgelegd. In de eerste plaats is dit handig voor jezelf, want op de hoogte zijn van de financiën is goed voor de bedrijfsvoering. Daarnaast is het ook wettelijk verplicht, want de Belastingdienst wil je administratie kunnen controleren. Om die reden ben je ook verplicht om de administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Je bent overigens niet verplicht om een accountant in te schakelen, maar het is vaak wel aan te raden. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Doomen en Quist in Breda.

Aanbevolen artikelen