Meest gebruikte houtsoorten

Hout kent vele toepassingen, met name in de bouw en inrichting van huizen. Zo werk je waarschijnlijk aan een houten bureau of zit je aan een houten tafel wanneer je dit leest. Hout kan geverfd worden of in een vernis worden gezet. Ben jij altijd al benieuwd geweest naar de meest voorkomende houtsoort? Die lees je in dit artikel. Is je hout beschadigd? Overweeg dan de producten van EAZYFIX, zij helpen je met een makkelijke en duurzame reparatie.

Grenenhout, de houtsoort voor binnen

Met grenen worden verschillende soorten naaldhout aangeduid. Naaldhout is van nature zachter dan loofhout. Een groot voordeel is dat naaldhout sneller groeit, dit maakt het hout goedkoper in de aanschaf. Ook is deze houtsoort licht van gewicht en goed bewerkbaar, voor de handige klusser. Grenenhout blijft het mooiste wanneer je deze voorziet van voor- en aflak. Behandel daarnaast grenenhout elke vijf jaar met elastische verf.

Vurenhout, fijn om mee te werken

Deze houtsoort is afkomstig van de fijnspar, van nature is deze houtsoort niet heel duurzaam. Totdat je de houtsoort bewerkt met epoxy, het hout komt dan ineens in duurzaamheidsklasse 1 of 2. Vurenhout is makkelijk om te bewerken en dit maakt het fijn in gebruik. De fijnspar kan snel gekweekt worden, waardoor een voordelige prijs en een duurzame keuze samenkomen. 

Hardhout, niet kapot te krijgen

Hardhout komt van loofbomen, een loofboom groeit over het algemeen langzamer dan een naaldboom. Hardhout heeft de naam te danken aan de stevigheid, deze stevigheid wordt veroorzaakt door de hoge dichtheid van het hout. Hardhout is dan ook zeer geschikt voor buitenmeubelen of buitenkozijnen. 

 

Hardhout is in aanschaf vaak wel een stuk duurder, maar je betaalt voor de kwaliteit. De keuze voor hardhout betekent minder kans op verrot hout, minder onderhoud en langere levensduur. Producten met het FSC-keurmerk zijn duurzaam geproduceerd, zo kun je ook de duurzame keuze maken met hardhout. 

Zijn dit dan de enige houtsoorten?

Natuurlijk zijn er nog andere houtsoorten, deze komen alleen minder vaak voor in de bouw van huizen. Ook kun je natuurlijk de boom laten staan en er zelf een schommel aanhangen, je houdt zo de boom in leven. Het is zonde om hem om te kappen en er een houten schommeltoestel van te maken. Ook mag je niet zomaar een boom van de gemeente snoeien, hier kunnen hoge boetes op staan.

Aanbevolen artikelen