Het is op zijn minst vervelend als je scooter niet start, helemaal als je haast hebt. Er zijn een aantal dingen die je kunt checken, zodat je sneller weer op weg kunt. Houd er rekening mee dat je voor sommige oplossingen wel nieuwe onderdelen nodig hebt.

Een lege accu kan ook bij scooters een probleem geven

Een lege accu is een probleem als je een elektrische start hebt op je scooter. Door een lege accu gaat de startmotor niet meer rond en zal je scooter dus niet aangaan. Je de scooter dan proberen te starten met de kickstarter, in sommige gevallen start de scooter alsnog. Lukt dit niet? Dan moet je waarschijnlijk een nieuwe scooter accu kopen

Een lege accu kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld: Het stilstaan in de winterperiode of lekkende stroom. De tweede is nog vervelender, het betekent dat er nog ergens een kabeltje zit die stroom weg laat lekken. Is de nieuwe accu na een tijdje weer leeg? laat de scooter dan checken door een specialist. 

De vonk slaat niet over

Een scooter rijdt op benzine die wordt omgezet tot brandbaar gas en de bougie zorgt voor een vonk, voor de ontbranding is ook zuurstof nodig. Bereikt een van deze drie dingen niet de cilinder, dan zal dat problemen geven met starten. Heb je geen verstand van scooters? Vraag dan of er iemand meekijkt of breng de scooter naar een monteur.

Toch liever zelf checken?

Begin bij de benzine toevoer, trek het benzineslangetje bij de carburateur los en zet het benzinekraantje open. Vang de benzine op zodat het niet over de grond ligt. Stroomt er geen benzine door het slangetje? Trek dan ook het slangetje voor de benzinekraan los, als hier wel benzine stroomt is het benzinekraantje kapot/verstopt. Heb je nog steeds geen benzine? Dan is of de tank leeg of de tank zit verstopt waardoor de uitgang van de benzine wordt geblokkeerd. 

Check als tweede de bougie, deze bevindt zich aan de bovenkant van de cilinder. Trek de kabel los en draai de bougie uit de cilinder. Plaats daarna de bougie terug in kabel en houdt deze tegen iets van ijzer(bijv. het frame) aan. Probeer nu de scooter te starten, als je vonken ziet bij de bougie, dan is deze goed.

De derde en minder voorkomende optie is de luchttoevoer. Het kan dat de luchtfilter verstopt zit. Klik in de handleiding waar deze zich bevindt, dit kan verschillen per type scooter. Is het filter vies? Vervang deze dan zo snel mogelijk.

Aanbevolen artikelen