Mexico is een prachtig land en heeft enorm veel te bieden! Veel mensen kiezen voor een ontspannende vakantie in Mexico, maar waarom kiezen voor een korte vakantie als je er ook kunt studeren? Als uitwisselingsstudent ervaar je meer van het land en kun jij je op verschillende vlakken ontwikkelen. Wil je meer weten over het leven als uitwisselingsstudent? Lees dan verder.

Mexico: zoveel meer dan een vakantieland

Denk je bij Mexico aan sombrero’s, tequila en oude culturen zoals de Maya’s en Azteken? Of juist aan de smakelijke bonenschotels en prachtige kustlijn? Al deze dingen zijn inderdaad kenmerkend voor Mexico, maar daarnaast heeft Mexico nog veel meer te bieden! Zo kun je als student naar Mexico voor een uitwisseling, een zogenaamd ‘exchange year’ of ‘exchange semester’. Je kunt dan voor bepaalde tijd naar een highschool in Mexico om kennis te maken met de Mexicaanse cultuur en om te studeren!

Exchange student in Mexico, wat kan ik verwachten?

Veel studenten die overwegen om naar het buitenland te gaan tijdens hun studie, denken aan landen als het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Australië. Je kunt echter ook kiezen voor Mexico! Hier kun je ook ervaring opdoen wat betreft een buitenlandse taal en je komt in een heel andere cultuur terecht dan je gewend bent. Als exchange student mag je verwachten dat je omgeving compleet anders is dan jouw welbekende omgeving in Nederland. Niet alleen de temperaturen zijn een enorme omschakeling, ook het schoolsysteem is heel anders. Ga je op exchange als exchange student, dan spendeer je een semester of een halfjaar of jaar in het buitenland. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Om deel te kunnen nemen aan een exchange programma moeten je cijfers goed zijn en mogelijk moet je ook een toelatingstest doen. Daarnaast is het soms ook een vereiste dat je voldoende talenkennis hebt voor het land van bestemming en dat je eventueel aanvullende cursussen hiervoor volgt. Vraag dit na bij jouw opleiding, of bij ASSE als je met ASSE naar Mexico gaat. 

Wat moet ik allemaal regelen voorafgaand aan mijn uitwisselingsprogramma?

Ga je studeren in Mexico, dan heb je een visum nodig en moet je jezelf inschrijven voor een buitenlandprogramma en aan de desbetreffende hogeschool. Daarnaast moet je studiefinanciering en vaccinaties regelen plus een woonruimte. Organisaties als ASSE helpen je met het regelen van dit soort zaken.

Aanbevolen artikelen