Misschien heb je al wel eens van het woord mantelzorg gehoord. Als je echter niemand kent die zorgbehoevend is, is de kans best aanwezig dat je geen idee hebt wat een mantelzorger precies doet. In dit artikel proberen we dat wat verder voor je uit te leggen.

Je huis ontzorgen

Als mantelzorger zorg je voor een naaste van je. Dat kan een familielid, een vriend of vriendin, of een kennis zijn. Jij bent als mantelzorger de hoofdzorger voor die persoon. Het kan zijn dat die persoon al bij je woont, of het kan zijn dat die persoon juist een eindje weg woont. In beide gevallen kan het handig zijn om je huis te ontzorgen door bijvoorbeeld een zorgunit naast je woning te plaatsen. Degene voor wie je zorgt kan dan in deze zorgunit wonen, waardoor het voor jou makkelijker wordt om de zorg te verlenen die nodig is. Een zorgunit kun je kopen bij het zusterbedrijf van Dit is Plek. Zo weet je zeker dat je een zorgunit van goede kwaliteit laat plaatsen.

De taken van een mantelzorger

Een mantelzorger heeft enorm veel verschillende taken en voor geen mantelzorger zijn die taken hetzelfde. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je de was doet en de woning van de zorgbehoevende schoonmaakt, maar kun je diegene bijvoorbeeld ook helpen met het slikken van pillen, het zetten van injecties, het verschonen van verband en nog veel meer. iedere mantelzorg klus is verschillend en dat maakt dan ook dat de term mantelzorger redelijk flexibel is. Je hoeft slechts aan een paar criteria te voldoen als mantelzorger, het is dan ook niet iets waar je een opleiding voor nodig hebt.

Krijg je betaald als mantelzorger?

Als mantelzorger krijg je niet betaald. Je zorgt als mantelzorger volledig vrijwillig voor iemand. Je hebt ook altijd een bepaalde band met die persoon. Zo is dat bijvoorbeeld familie, een vriend of een goede kennis. Soms kun je wel een vergoeding bij je gemeente krijgen als je mantelzorger bent.

Aanbevolen artikelen