Een autovakantie heeft veel voordelen. Zo kun je zelf bepalen wanneer je reist en via welke route je dit wilt doen. Spullen meenemen gaat ook een stuk makkelijker en tijdens de rit naar je bestemming kun je ook van de omgeving genieten. Zeker nu het nog steeds onzeker is in welke landen je wel en niet vakantie kunt vieren door Corona, is het handig om met de auto op vakantie te gaan. Met onderstaande vier tips kun je jezelf optimaal voorbereiden op jouw autovakantie.

First things first, zorg dat je verzekerd bent voor ongelukken

Eigenlijk moet iedereen die een auto rijdt dit sowieso doen, maar mocht je dit nog niet geregeld hebben, dan is het echt een must om te doen voor je vakantie: zorg dat je verzekerd bent voor brokken onderweg. Je auto verzekeren heb je zo online gedaan, daarnaast is het ook aan te raden om lid te worden van de ANWB voor pech onderweg. Je kunt je zowel voor hulp in Nederland als voor hulp in Nederland en Europa verzekeren. Stel dat je een klapband krijgt onderweg, of dat je motor er ineens de brui aan geeft, dan is het toch fijn om te weten dat je direct assistentie krijgt.

Check je auto voordat je op vakantie gaat

Door zelf zaken als bandenspanning, remlichten, knipperlichten, bandenprofiel, oliepeil, koelvloeistof en de airco te checken, weet je of jouw auto nog in goede staat is. Hierdoor weet je ook op tijd of je van tevoren nog een afspraak bij de garage moet maken voor vertrek. Niets is immers zo vervelend als onderweg verrast worden door een rood knipperend lampje. Door deze simpele handelingen te doen, voorkom je dat je heen- of terugreis onverwacht vertraagd wordt. Controleer of of je een milieusticker nodig hebt voor de landen waar je doorheen rijdt. Heb je die nog niet? Bestel deze dan voor vertrek.

Maak een lijstje van dingen die je mee moet nemen

Lijstjes, we zijn er gek op in Nederland. Maak daarom van tevoren een lijstje met dingen die je niet mag vergeten, zoals paspoorten, medicijnen, brillen of lenzen, snacks en drinken voor onderweg. Dit scheelt een hoop extra inpakstress en bespaart je tijd wanneer je jouw koffer gaat inpakken. 

Heb je kinderen? Neem spelletjes mee voor onderweg

Ben je papa of mama? Dan weet je ongetwijfeld dat het rustig houden van kinderen soms een hele opgave kan zijn. Om te voorkomen dat je iedere twintig minuten een pitsstop moet maken, is het slim om van tevoren een flinke lading spelletjes in te pakken waarmee jouw kinderen zich zoet kunnen houden. Dit is niet alleen handig voor tijdens de reis, maar ook voor wanneer jullie op de vakantiebestemming zijn aangekomen.

Plan je route en let op tolwegen

Heb je alle basiszaken zoals een WA-verzekering, bandenspanning en je milieusticker geregeld? Plan dan jouw route (in grote lijnen) en let hierbij ook op tolwegen. Een navigatiesysteem en eventueel plattegronden en een be van het land mogen ook niet ontbreken in dingen die je mee wilt nemen. Tot zover de voorbereiding voor je reis; nu kan het genieten van je autovakantie beginnen!

Aanbevolen artikelen