Jouw IT monitoren valt onder systeem- en netwerkbeheer. Het is een dienst waarbij een IT-specialist  op locatie of in de cloud jouw ICT-omgeving in de gaten houden. Hierdoor kunnen storingen en problemen in de ICT-infrastructuur vroegtijdig getraceerd en voorkomen worden. IT-monitoring zorgt er ook voor dat jouw systemen goed beveiligd blijven. blijven In dit artikel vertellen we je meer over monitoring en wat er precies mee gemeten wordt.

Waarom is IT-monitoring nodig?

Met de opkomst van mobiel werken en cloud computing is er tegenwoordig een andere manier van monitoring nodig. Het overgrote deel van koppelingen, software en databases speelt zich namelijk buiten het zicht van de eindgebruiker af. Met IT-monitoring krijg je inzicht in jouw netwerkprestaties, alle aangesloten apparaten en eventuele bedreigingen voor jouw ICT-omgeving.  Wil je in deze complexe ICT-infrastructuur toch overzicht houden, dan is IT-monitoring essentieel. 

Welke apparaten en verbindingen worden gemonitord?

Alle componenten die bij een netwerk horen, vallen onder IT-monitoring. Dit is hardware zoals routers, laptops, computers, servers en andere randapparatuur, maar ook software zoals firewalls. Door al deze aansluitingen te laten monitoren door DvD-ICT, verzeker je jezelf van altijd goed functionerende software en hardware en systemen die altijd up-to-date zijn. Hierdoor kunnen systeemcrashes voorkomen worden. Mocht zich toch een probleem voordoen, dan zijn zij altijd dichtbij om het probleem te verhelpen. Met backups van bestanden zet DvD-ICT jouw systemen in een mum van tijd weer terug naar de gewenste instellingen en heb je altijd inzicht in jouw ICT-capaciteit en verbruik. Ook computerreparatie door DvD-ICT is mogelijk en zaken als ICT-detachering en werkplekbeheer.

Welke tools zijn nodig voor ICT-monitoring en wat is belangrijk om te meten?

Voor ICT-monitoring heb je verschillende systemen nodig, om inzicht te krijgen in jouw verbindingen en apparaten. Zo moet je onder andere de hardware kunnen monitoren. Als de apparatuur uitvalt vanwege een storing of een andere netwerkfout, kan dit leiden tot downtime en zelfs to beveiligingsrisico’s. Een netwerkmonitorsysteem voorkomt dat jouw hardware om wat voor reden dan ook voor vertraging zorgt. Programma’s voor beveiliging zijn ook onmisbaar. Deze scannen computers op risico’s, geïnfecteerde bestanden en virussen en zorgen ervoor dat bedreigingen direct aan het licht worden gebracht. Daarnaast dient er regelmatig gerapporteerd te worden over het monitoringstraject om de voortgang te bewaken.

Kun je op- of afschalen met een IT-monitoringssysteem?

Je kunt een IT-monitoringssysteem precies zo laten inrichten als je zelf wilt. Het is dus ook mogelijk om op- of af te schalen indien nodig. Soms kan het ook nodig zijn om jouw huidige IT-structuur te upgraden of een compleet nieuwe IT-structuur te implementeren. Informeer bij DvD-ICT voor meer informatie.

Aanbevolen artikelen