Je staat er niet bij stil maar elke keer wanneer je iets met je hand pakt of ergens in knijpt, glijden er twee pezen door een peesschede die in verbinding staat met je duim. Die peesschede of die pezen kunnen gaan irriteren wanneer je vaak repeterende bewegingen maakt. Zo kan een ontsteking van een pees of peesschede ontstaan; de ziekte van De Quervain.

Geschiedenis van de ziekte van Quervain

Deze aandoening werd in 1895 voor het eerst beschreven door Fritz de Quervain, een Zwitserse chirurg wiens specialisme eigenlijk op het gebied van schildklierziekten lag. Na deze eerste beschrijving werd in de jaren vijftig de heersende mening dat de effectieve behandeling voor deze aandoening een operatie was. Sinds de jaren zeventig veranderde die opvatting. Toen werd een injectie met corticosteroïden de eerste behandeling en kwam een operatie pas in beeld wanneer deze injecties niet voldoende werkten. De aandoening komt inmiddels veel voor en is over het algemeen goed te behandelen, bijvoorbeeld door de Ziekte van De Quervain behandeling van Hand & Pols expert.

Behandeling van de ziekte van Quervain

Het doel van een behandeling is vermindering van de pijn. Was vroeger eerst een operatie en daarna een injectie met corticosteroïden de aangewezen therapie, tegenwoordig start men vaak met een afneembare spalk om duim en pols rust te geven. Soms is het vermijden van pijnlijke bewegingen al voldoende om de klachten te verhelpen. Het is echter wel belangrijk om je hand en pols te blijven bewegen om te voorkomen dat je pols stijf wordt. De spalk moet meestal zo’n zes weken gedragen worden, vaak in combinatie met ontstekingsremmers die helpen tegen de pijn en de zwelling.

Bij klachten die al langer bestaan of bij ernstige pijnklachten is zo’n spalk vaak niet meer effectief. In dat geval kan een lokale corticosteroïd injectie wel verlichting bieden. Soms zijn ook meer injecties nodig. Pas wanneer het dragen van een spalk niet afdoende helpt en ook de injecties geen baat bieden kan een operatie overwogen worden.

Begeleiding en advies

Ziekte van De Quervain behandeling door Hand & Pols kan je gedurende het hele behandeltraject begeleiden en adviseren over je houding, beweging en over een goed gebruik van hand en pols bij al je dagelijkse activiteiten.

Aanbevolen artikelen