Hoera! Je zoon of dochter is jarig! Gefeliciteerd! Zit jouw kind nog op de basisschool? Dan mag daar natuurlijk ter ere van de verjaardag worden getrakteerd. We geven je hiervoor graag een aantal suggesties.

Informeer wel even van te voren naar het beleid van de school omdat steeds meer scholen op een gezonder beleid overstappen. Gezonde traktaties zijn natuurlijk altijd toegestaan. Vraag ook even aan de juf of de meester of er kinderen in de klas zijn die speciale dieetwensen hebben.

Samen de traktatie voorbereiden

Betrek vooral je kind in de voorbereidingen, uiteraard binnen je eigen grenzen. Maak er samen een lekker gezellige middag van.

Gevulde puntzak

Een doorzichtige puntzak nodigt uit tot creativiteit. Vul de puntzak bijvoorbeeld met eigengemaakt snoep (het recept vind je verderop), marshmallows of popcorn. Of ga je voor de gezonde dino-eieren (groene of rode druiven of kleine tomaatjes. Wel een leuk etiketje eraan hangen)? Ook rozijntjes of een mueslireep zijn verantwoord. Met een leuke sticker en een mooi lint maak je de puntzak helemaal af.

Patatje met

Trakteer eens op een patatje mét, althans zo lijkt het. Doe in een traktatie frietbakje wat smeerkaas (als mayonaise), wat kleine soepstengeltjes en een tomaatje (als ketchup). Origineel én gezond.

Zelfgemaakte gezonde snoepjes

  • Kies wat leuke verschillende siliconen vormpjes voor ijsblokjes uit. Verder heb je nodig:
  • 200 gram vers of bevroren rood fruit
  • 150 milliliter citroensap of vers geperste jus d´orange
  • 5 gram agar agar

Zo maken jullie het:

Doe het sap samen met het fruit in een pannetje op en roer voorzichtig tot het kookt. Voeg beetje bij beetje de agar agar toe en blijf roeren. Pureer, wanneer het fruit voldoende zacht is, alles met een staafmixer of blender. Giet het mengsel voorzichtig in de vormpjes en laat het in de koelkast opstijven. Je kunt een puntzak met de afgekoelde snoepjes vullen, maar ook een bakje met een bol deksel. Succes verzekerd!

Kleine cadeautjes

Wil je liever niet op eten trakteren? Je kunt voor het uitdelen ook een heel klein cadeautje kiezen, bijvoorbeeld een stuiterbal die licht geeft, een badeendje, bellenblaas, een leuk keycord, sleutelhanger of een metalen behendigheidsspelletje. De keuze is reuze.

Aanbevolen artikelen