Meubels met een epoxy laag geven een goede bescherming. De spullen met epoxy van Epoxy studio zijn van goede kwaliteit en zij hebben een zeer divers aanbod aan maatwerk. Het is tevens ook mogelijk om meubels gedeeltelijk te voorzien van epoxy, denk hierbij aan een op maat gemaakt keukenblok met alleen epoxy ladekasten.

Het verschil tussen epoxy en polyester

Epoxy en polyester wordt vaak met elkaar verward. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen die twee. Epoxy is waterbestendig en polyester neemt juist water op. Polyester is pas waterbestendig na een laag gelcoat of epoxy. Epoxy is bestand tegen de meeste chemicaliën en schoonmaakmiddelen en dat is bij polyester niet zo. Bij het aanbrengen van polyester moet je goed oppassen, want dan komen er giftige gassen vrij zoals styreen. Bij epoxy is dat niet het geval en daarom kan het prima binnenshuis gebruikt worden. Polyester is UV-bestendig en epoxy is dat pas als er een speciale laag aan toegevoegd wordt. In het algemeen is epoxy iets duurder dan polyester. 

Wat is sterker epoxy of polyester?

De mechanische sterkte van epoxy is veel hoger dan die van polyester, dit uit zich in de de druk- en treksterkte. Epoxy is wel 3 tot 4 keer sterker dan polyester. De druk- en treksterkte van epoxy is tevens twee keer zo groot dan die van beton. Polyester wordt sterker in combinatie met kunsthars en glasvezel.

Wanneer gebruik je dan polyesterplamuur?

Je gebruikt polyesterplamuur voor eenvoudige scheuren, gaatjes en deuken in metalen of polyester ondergronden. De polyesterplamuur is ideaal geschikt voor het repareren van metalen of polyester oppervlakken van auto’s, scooters, boten en caravans. Bij het gebruik van polyester moet je opletten dat het niet in contact komt met je huid en ogen. Tijdens het gebruik kan je ook niet gaan eten, drinken of roken.

Is het gebruik van polyester en epoxy schadelijk

Het gebruik van epoxy is niet zonder gezondheidsrisico’s. Tijdens het werken met epoxy krijgen veel mensen een allergische reactie. Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van beschermende handschoenen om huidcontact te voorkomen. Lees voor het gebruik de handleiding goed door om te weten waar je op moet letten. Ben je in dezelfde ruimte als een tafel die aan het uitharden is, dan is dat geen probleem maar let wel op dat de tafel pas aangeraakt wordt als de tafel uitgehard is. Heb je de tafel bijvoorbeeld ingesmeerd met epoxy in de schuur dan kan je hem pas naar je kantoor verplaatsen als deze uitgehard is. Het laten uitharden van een epoxy tafel duurt langer dan een bijzettafeltje. De temperatuur van de kamer heeft ook invloed op de uithardingstijd.

Aanbevolen artikelen